Loading...
De kwaliteiten van een goede manager

De kwaliteiten van een goede manager


De kwaliteiten van een manager: hierin blinkt een goede manager uit

Leidinggeven is een vak apart. Een grondige, inhoudelijke kennis is een must, al definieerden wij daarnaast vijf andere competenties die een goede manager op zak heeft. Waarmee onderscheidt een bevlogen manager zich van concullega’s? Deze blog lijst enkele kerncompetenties op van de ideale manager, een inspirerend artikel voor gedreven organisaties die middle managers zoeken.

De verantwoordelijkheid van een manager

De vertaalslag maken van het management naar de werkvloer, is de voornaamste verantwoordelijkheid van een middle manager. Een uitdaging die om ruime, inhoudelijke kennis vraagt. Maar aantoonbare ervaring in de materie alleen, of dit nu hr of IT is, volstaat niet om een team te managen en te motiveren. Het vermogen om de juiste koers uit te stippelen en het team in harmonie te laten samenwerken, vereist een handvol sectoronafhankelijke kenmerken die iedere goede manager typeren.

Meer te weten komen over de middle manager als spilfiguur? Lees onze blog over het belang van een goede manager.

De vijf kwaliteiten van een manager

Managers opereren op het kruispunt van je onderneming. Hoewel hun skills doorgaans uiteenlopend zijn, brachten we vijf kernkwaliteiten in kaart. Een goede manager blinkt uit in:

·        Doelen stellen en verantwoordelijkheid nemen: managers zijn vertrouwd met de bedrijfsdoelstellingen, terwijl dat voor operationeel personeel minder vanzelfsprekend is. Een goede manager stelt daarom duidelijke doelen voor zijn teamgenoten. Bovendien bekleedt een middle manager een voorbeeldfunctie. Wie zelf het goede voorbeeld geeft, heeft meer kans op aanhang dan wie het niet zo nauw neemt met de doelen, taken en afspraken.

·        Aansturen, analyseren en bijsturen: hoewel managers uitblinken in hun domein hebben ze zelden operationele taken. Het is hun verantwoordelijkheid de nodige to do’s uit te besteden. Micromanagement geeft leidinggevenden een gevoel van controle, maar is meestal nefast voor de teamwerking. Al is een systematische opvolging van afspraken cruciaal in het slagen. Een goede manager dient te zorgen voor een veilige werkomgeving waar vertrouwen langs beide kanten aanwezig is. Vanuit een voorbeeldrol, met een menselijke touch en vooral coachend karakter. Dat vertrouwen geeft een boost voor de prestaties.

Concreet voorbeeld: Bij Unique Select zorgen de middle managers wekelijks voor een kantoormeeting waarin de focus van de week per medewerker wordt bepaald. Daarnaast is er op woensdag een check-in moment van een half uurtje om de stand van zaken te bespreken en bij te sturen waar nodig…


·        Communiceren: transparante en authentieke communicatie verduidelijkt de doelstellingen van het bedrijf en van het team in het bijzonder. Hoewel managers niet altijd de mogelijkheid hebben om hun team over alle ins en outs te informeren, draagt een open en eerlijke communicatie bij tot een sterke teamgeest.

·        Coachen: de perfecte manager heeft naast oog voor de targets, minstens evenveel aandacht voor de talenten en bezorgdheden van collega’s. Goede managers investeren actief in de individuele groei en ontwikkeling van hun teamleden. In de praktijk bestaat het coachen uit een mix van vaste begeleiding en tussentijdse opvolging. Zo haalt een goede manager het beste in zijn mensen naar boven.

·        Inspireren: enthousiasme is aanstekelijk, zeker op de werkvloer. Getalenteerde managers delen van nature zowel hun visie, als hun energie en passie. Leiders die gul zijn met eigen professionele ervaringen, zowel positief als negatief, hebben een grotere kans op bijval dan leidinggevenden die enkel resultaten controleren en communiceren.

Alle do's-and-don'ts voor een goede manager leren kennen? Ontdek onze blog over de geknipte manager die impact realiseert.

Dankzij de bovenstaande competenties maakt een goede manager vlot de switch van aansturend management naar dagelijkse operations. Ze zorgen ervoor dat een middle manager resultaten boekt op een ambitieuze én authentieke manier.

Wil je meer tips en adviezen over geslaagd management? Onze blogs trakteren graag op extra informatie en inspiratie.

Naar het blogoverzicht

Unique Select, partner van en voor middle managers

Unique Select begrijpt als geen ander het belang van een goede manager. Om de juiste match te vinden, dompelen we ons volledig onder in zowel je bedrijf, als het beoogde profiel. Wat typeert de organisatiecultuur en interne teamdynamiek? Wat zijn de professionele noden en verwachtingen van de manager? Een uitvoerige kennismaking is de perfecte start van onze gerichte zoektocht. Met een scherpe focus helpt Unique Select om de juiste kandidaat op jouw radar te brengen.

Meer weten over onze deskundige en doelgerichte werkwijze? Benieuwd hoe we jou kunnen ondersteunen? 

Neem contact op