Loading...
De do's-and-don'ts voor een goede manager

De do's-and-don'ts voor een goede manager


De do's-and-don'ts voor een goede manager

Wat zijn de must-haves van een managementstijl met impact? En welke acties bergt een middle manager met groeiambitie maar beter op in de schuif? Deze blog neemt een duik in de do’s-and-don’ts voor een goede manager. Een inspirerende leidraad voor bedrijven in hun zoektocht naar een bevlogen leidinggevende.

De vijf do’s voor een goede manager

1.      Geef het goede voorbeeld: heel wat kneepjes van het vak, leer je al doende. Daarom geven leidinggevenden maar beter het goede voorbeeld aan hun team. Managers die werken onder het motto ‘pratice what you preach’ worden als betrouwbaar, betrokken en toegankelijk beschouwd.

2.      Luister oprecht: dat tijd kostbaar is, is onweerlegbaar. Zo lopen de agenda’s van heel wat managers over. Ondanks die eindeloze to-dolijstjes is het zinvol om aandachtig te luisteren naar medewerkers, zowel een-op-een, als in vergaderingen, in calls of via mail. Medewerkers die vragen hebben, initiatief nemen, ideeën opwerpen of oplossingen suggereren, moeten terechtkunnen bij hun leidinggevende.

3.      Geef constructieve en positieve feedback: open communicatie met tussentijdse feedbackmomenten draagt bij tot een warme teamdynamiek. Goede managers voorzien, naast de vaste functioneringsgesprekken, tussentijdse check-ins om eventuele moeilijkheden te bespreken én om pluimen op de hoed van hun team te steken. Hoe gedreven een manager ook kan zijn in het bereiken van een teamtarget, de weg er naartoe is even belangrijk. Een goede manager is gul met complimentjes.

4.      Stimuleer teamwerk: collega’s gezamenlijk dossiers laten behandelen, interne projecten in projectgroepen laten beetgrijpen, bonussen toekennen bij het behalen van een mijlpaal als team … Stuk voor stuk initiatieven die een positief effect hebben op het onderlinge kameraadschap. Samenwerking motiveren en belonen, kan bestaan naast een waarderingssysteem op medewerkersniveau.

5.      Reik opleidingsmogelijkheden aan: een opleidingsaanbod met zowel professionele trainingen als coaching van soft skills, geeft medewerkers de nodige handvaten om hun kennis te actualiseren en uit te breiden. Een (half)jaarlijkse teamdag is bovendien een uitgelezen kans om het nuttige aan het aangename te koppelen en naast reflectie en rapportering tijd te maken voor ontspanning en fun.

Grondiger kennismaken met de middle manager als bruggenbouwer? Leer meer over zijn sleutelpositie in onze blog over het belang van een goede manager.

De drie don’ts voor een goede manager

1.      Ga niet met andermans eer strijken: jaren ervaring, ruime vakkennis of verfrissende creativiteit leiden tot mooi werk door medewerkers. Als manager is het ongepast om met de eer te gaan lopen. Een goede manager erkent de bijdragen van zijn team en geeft betrokken collega’s hier alle credits voor.

2.      Toon geen ander gedrag voor het management dan voor het operationeel personeel: een middle manager met een andere houding tegenover het hogere management dan tegenover zijn teamgenoten, komt weinig betrouwbaar over. Een goede manager blinkt uit in het bouwen van bruggen en blijft daarbij trouw aan zichzelf, het team en de bedrijfsvisie.

3.      Vertel niets door wat in vertrouwen werd gedeeld: iedere werkgever hoopt dat zijn medewerkers zich 100 % thuis voelen op hun werkplek. Managers die het vertrouwen van hun teamleden beschamen, zijn uit den boze. Wat in vertrouwen gedeeld werd met een leidinggevende, hoort nooit verder verteld te worden.

Een haarfijne beschrijving van de ideale middle manager krijgen? Onze blog beschrijft de kwaliteiten van een goede manager.

Bedrijven die een middle manager zoeken, laden zich beter niet in met een professional die louter zichzelf vooropstelt en het niet nauw neemt met vertrouwelijke informatie. Een leider die het goede voorbeeld geeft aan zijn team en tijd maakt om écht te luisteren naar initiatieven die vanuit het team komen, heeft een streepje voor in de war for talent.

Zoek je bijkomende tips en adviezen over doeltreffend management? Onze blogs zijn gul met extra informatie en inspiratie.

Naar het blogoverzicht

Unique Select, partner van en voor middle managers

Unique Select begrijpt als geen ander het belang van een goede manager. Om de juiste match te vinden, dompelen we ons volledig onder in zowel je bedrijf, als het beoogde profiel. Wat typeert de organisatiecultuur en interne teamdynamiek? Wat zijn de professionele noden en verwachtingen van de manager? Een uitvoerige kennismaking is de perfecte start van onze gerichte zoektocht. Met een scherpe focus helpt Unique Select om de juiste kandidaat op jouw radar te brengen.

Meer weten over onze deskundige en doelgerichte werkwijze? Benieuwd hoe we jou kunnen ondersteunen? 

Neem contact op